Pensia medie pentru limită de vârstă în martie 2022 – crescută la aproape 2.000 lei dar puterea de cumpărare a bătut pasul pe loc

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna martie 2021 de 1.987 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice. Suma a fost cu 10,54% mai mare față de aceeași lună a anului trecut, când a fost de 1.797 lei. Totuși, puterea de cumpărare a bătut pasul pe loc (+0,35%), în contextul unui indice anual de inflație majorat până la 10,15%.

Valoarea amintită mai sus privește circa 3,64 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege, și ar urma să conducă la cheltuieli din bugetul public de circa 86,7 miliarde lei sau 6,6% din PIB-ul estimat de CNSP pentru anul în curs (1.314,5 miliarde lei).

De reținut, de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) au avut parte doar 78,9% dintre cei care au primit lunar pensii. Celelalte persoane sunt, de fapt, asimilate imaginii de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare.

Beneficiarii asimilați și ecartul între femei și bărbați

În ordinea ponderii cu care intră în calculul general al pensiei la nivel național, figurează în datele CNPP urmașii (aproape 10%, care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei), cei încadrați pe trei clase de dizabilități care îi împiedică să lucreze (aproape 9%) și cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (2%, majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată).

Doar 0,23% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de pensia fără penalizări (aplicate doar până la împlinirea vârstei legale) iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,014%) și includerea excepțională la ajutor social (0,0037%) sunt neglijabile numeric.

Includerea tuturor acestor categorii de persoane în categoria mare de pensionari ca și beneficiari de pensii dar nu și neapărat de foști contributori la sistemul de asigurări sociale conduce la scăderea pensii medii la valoarea de 1.773 lei (vehiculată îndeobște în mass-media), în creștere cu 10,87% față de luna martie 2021 (când a fost de 1.599 lei).

Cele mai mari avansuri în termeni reali față de aceeași lună a anului anterior s-au consemnat la pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate (circa 5%), în timp ce persoanele cu diferite grade de invaliditate au pierdut cam 3,5 procente din puterea de cumpărare iar pensiile IOVR s-au micșorat cu peste nouă procente în termeni reali.

De reținut, fără a intra în amănunte dar strict pe baza datelor mai detaliate prezentate, pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari) a fost în luna martie 2022 de 1.731 lei, respectiv doar 75% din suma medie încasată de bărbați (2.311 lei).

Această situație, creează o problemă majoră pentru luarea unor decizii viitoare, deoarece ponderea de 62% pensie din salariul mediu net pe economie la bărbați înseamnă cu totul altceva prin comparație cu ponderea de doar 47% în cazul doamnelor mai în etate retrase din activitate (diferența va crește după egalizarea duratelor normate de muncă, la care se face raportarea punctajelor personale cumulate).

Cert este că, din datele oferite de CNPP rezultă o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de circa 98 miliarde lei sau 7,5% din PIB. Observați că acest procentaj este semnificativ sub cota de 9,4% impusă prin PNRR și contestată acum, după ce ni s-au aprobat condiționat fondurile europene, diferența fiind constituită de alte tipuri de venituri considerate pensii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0