Scădere generalizată a marjelor de dobândă în sectorul bancar în august

Scădere generalizată a marjelor de dobândă în sectorul bancar în august

Banca Naţională a României a publicat datele privind evoluţia ratelor de dobândă aplicate de băncile interne în decursul lunii august. Datele BNR indică o scădere generalizată a marjelor de dobândă practicate în sectorul bancar intern, mai pronunţată pe segmentul creditelor/depozitelor noi. Considerăm că această evoluţie a fost determinată, în principal, de deciziile şi semnalele de politica monetară din perioadă recentă, atât la nivelul Zonei Euro, dar şi în România, aflăm din Buletinul zilnic redactat de Andrei Răduelscu, senior economist al Băncii Transilvania .
Spre exemplu, pe segmentul creditelor/depozitelor existente în RON marjă netă de dobândă a scăzut cu 5 p.b. luna/lună în augut (la 5.32 p.p. – minimul din ianuarie 2014). Această evoluţie a fost determinată, în principal, de declinul ratelor de dobândă la creditele în şold, cu 11 p.b. luna/lună la 8.02% (nivel minim istoric). De asemenea, rata de dobândă la depozitele noi în şold s-a redus cu 6 p.b. luna/lună, la 2.7% (minim istoric). Pe de altă parte, se notează stagnarea marjei nete de dobândă pe segmentul credite/depozite în EUR la 3.3 p.p. în august, evoluţie determinată de faptul că rata de dobândă la depozite şi rata de dobândă la credite au scăzut cu câte 3 p.b. luna/lună, la 1.66%, respectiv 4.96% (ambele la minime istorice).
În ceea ce priveşte creditele/depozitele noi se notează declinul marjei nete de dobândă pentru segmentul RON, cu 19 p.b. luna/lună, la 4.37 p.p.. Această evoluţie a fost determinată de decizia de politica monetară din luna august (când BNR a redus rata de dobânda de referinţă cu 0.25% la 3.25%): rata de dobândă la creditele noi a scăzut cu 31 p.b. luna/lună la 6.81% (minim istoric). De asemenea, rata de dobândă la depozitele noi s-a redus cu 13 p.b. luna/lună la 2.43% (nivel minim istoric).
Pentru creditele/depozitele noi în EUR marjă netă de dobândă a scăzut cu 8 p.b. luna/lună la 3.25 p.p. în august, evoluţie determinată de declinul mai pronunţat al ratei de dobândă la credite (cu 15 p.b. luna/lună la 4.73%) comparativ cu reducerea consemnată de raţă de dobândă la depozite (cu 7 p.b. luna/lună, la 1.48% – nivel minim istoric).
Deciziile recente de politica monetară din Zona Euro şi România şi premisele de continuare a unei politici monetare relaxate pentru următoarele 3-6 luni atât în Uniunea Monetară, dar şi pe plan intern (inclusiv probabilitatea ridicată de implementare a unor noi măsuri în această direcţie), precum şi eforturile băncilor pentru restructurarea creditelor neperformante exprima faptul că există încă spaţiu pentru continuarea tendinţei de scădere a marjelor de dobândă, pe termen scurt. Considerăm că această evoluţie va avea la bază, în principal, reducerea ratelor de dobândă la credite.  
Nu în ultimul rând, credem că există încă spaţiu de convergenţă a marjelor de dobândă, atât între segmente dar şi în interiorul acestora. Apreciem că aceasta convergentă se va realiza pe termen mediu, mai ales în contextul pregătirii procesului de aderare la Zona Euro.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0