BNR forţează prin politica monetară scăderea costurilor finanţărilor în lei

BNR forţează prin politica monetară scăderea costurilor finanţărilor în lei

Semne bune pentru creditele în lei. Aşa cum arătau aşteptările majorităţii analiştilor financiar, Banca Naţională a României a redus în şedinţa din 30 septembrie 2014, dobânda de politică monetară la nivelul de 3,0 la sută pe an de la 3,25 la sută, începând cu data de 1 octombrie 2014. Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis să continue gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar dar şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 10 la sută de la 12 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menține la nivelul de 16 la sută.
Pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piața monetară interbancară, diriguitorii BNR au decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale de la +/-3 puncte procentuale. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75 la sută pe an de la 6,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25 la sută pe an.
BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi menţinerea stabilităţii financiare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0