Ștefan Vuza: Chimcomplex este o companie mult mai puternică în 2021 decât era acum un an

Ștefan Vuza: Chimcomplex este o companie mult mai puternică în 2021 decât era acum un an

„Satisfacția cea mai mare o am când văd că producțiile noastre sunt istorice, cele mai mari de la ‘89 încoace. Impactul muncii și investițiilor noastre asigură stabilitatea locurilor de muncă pentru 2.000 de salariați Chimcomplex și peste 5.000 de salariați din companiile aflate în conexiune pe orizontală și verticală. În ultimii 10 ani, Chimcomplex a investitit peste 210 milioane de euro în active și tehnologii noi. Chimia nu este totul dar totul vine din chimie”, spune Ștefan Vuza, preşedintele Chimcomplex.

Cum a fost anul 2020 pentru Chimcomplex, cum arată rezultatele preliminare? Ce putem trece la plus şi ce trecem la minus în bilanţul anual (şi nu vorbim aici neapărat de cifre, deşi ele sunt cele mai edificatoare)?

Chimcomplex este o companie ce a închis anul pe profit chiar și în condițiile lui 2020, iar acest rezultat, care vine într-un moment în care economia se luptă cu impactul crizei de sănătate, demonstrează capacitatea noastră de a absorbi șocurile, de a ne recupera rapid și puternic și de a ne urmări planurile ambițioase.

Am început anul 2020 cu îmbunătățirea structurii de conducere a companiei și numirea unei noi echipe executive. Această echipă este susținută de către consiliul de administrație pe principii de guvernanță corporatistă, iar împreună am pus în practică planul de dezvoltare al companiei pentru perioada 2020 – 2030.

Imediat după această schimbare a venit Covid-19, împotriva căruia ne-am mobilizat toată echipa și în timp record am crescut capacitatea de producție de biocide, inclusiv am adăugat în portofoliu un biocid gata de folosit cu o concentrație recomandată de OMS și am redeschis instalația de izopropil alcool. substanța utilizată în producția dezinfectanților pentru mâini.

Platformele noastre de la Rm. Vâlcea și Borzești au lucrat 24/7 tot anul, deși aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. A fost o perioadă dificilă, a trebuit să ne regândim strategia și să ne regrupăm, dar am continuat să funcționăm. Dincolo de toate, aveam o mare responsabilitate de a asigura biocide pentru a limita transmiterea Covid-19 cât și de a asigura produsele pentru purificarea apei potabile și pentru epurarea apelor uzate, atât pentru România cât și pentru țările din regiune: Bulgaria, Grecia, Ungaria, Moldova ex-Iugoslavia.

Anul 2020 ne-a confirmat că strategia noastră este cea corectă, că suntem o echipă și procesul de integrare Chimcomplex Borzești și Oltchim, două companii emblematice pentru industria românească, este unul necesar la nivel național și internațional.

Faceţi parte dintr-o categorie aparte a antreprenorilor, pe care eu îi cataloghez drept INVINGĂTORI – oameni care iau întotdeauna partea pozitivă a lucrurilor şi valorifică oportunităţile. Ce oportunităţi a adus criza sanitară şi cum le-aţi valorificat?

Eu nu am văzut 2020 ca pe un an de criză ci ca pe o altă etapă a economiei în care avem parte de o reașezare. O asemenea furtună ne-a făcut să abandonăm anumite direcţii de dezvoltare care mergeau prea încet. De aceea noi am accelerat anumite procese, e ca și când mergem cu mașina, dar de mâine schimbăm din viteza a doua, la a treia și rulăm numai așa.

Principala oportunitate apărută în a doua jumătate a anului a fost creșterea cererii pentru produsele noastre principale: poliolii și oxo alcoolii, ca urmare a revigorării industriei mobilei. Această creștere a contrabalansat prețul pe care l-a setat piața pentru produsele clorosodice, adică cel mai mic din istoria combinatului. Totodată, în 2020, ne-am accelerat integrarea platformelor chimice, securizarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea de noi produse, digitalizarea și investițiile în creșterea capacităților de producție dar și atenția către acțiuni și programe interne pentru angajați.

Sunteţi investitor într-un domeniu de care cei mai mulţi oameni de afaceri se feresc: partea de industrie chimică. Ce v-a determinat să mizaţi atât de mult pe acest domeniu, care ar fi realizările şi satisfacţiile cele mai mari pe care aceasta vi le-a adus?

În 1996 când toată lumea se ducea la privatizări pentru active din comerț și turism, eu am ales, pentru că aveam bani puțini, să merg la licitațiile fabricilor din industrie și de atunci am rămas numai în industrie. Întâi am cumpărat fabrica Contactoare Buzău, a urmat Sinterom Cluj-Napoca, ambele pline de datorii și, în anii următori, Uzuc Ploiești, Iașitex, Caromet Caransebeș și în final Chimcomplex, care a stârnit in mine pasiunea pentru chimie. Mama mea era laborantă chimistă și chiar dacă am avut note mici la chimie în liceu, chimia a reușit să mă prindă și am învățat tot ce se poate știi despre chimie prin ochii și mintea unui economist.

Satisfacția cea mai mare o am când văd că producțiile noastre sunt istorice, cele mai mari de la ‘89 încoace. Impactul muncii și investițiilor noastre asigură stabilitatea locurilor de muncă pentru 2.000 de salariați Chimcomplex și peste 5.000 de salariați din companiile aflate în conexiune pe orizontală și verticală. În ultimii 10 ani, Chimcomplex a investitit peste 210 milioane de euro în active și tehnologii noi și, cu siguranță, călătoriți într-o mașină care are integrate în scaune poliolii produși la Rm. Vâlcea, sau v-ați achiziționat una din cele 5 milioane de saltele care s-au produs doar anul trecut cu polioli românești marca Chimcomplex. Iar dacă nu, atunci, cu siguranță ați băut sau folosit apă oriunde în acestă țară, apă care este purificată cu produsele Chimcomplex! Și pentru cei care nu beau apă, ci numai vin, ca să glumim puțin, să știți că și bisulfitul de sodiu care este prezent în toate vinurile tot de la noi provine indirect! Chimia nu este totul dar totul vine din chimie!

România a avut/are o tradiţie în domeniu. Cu toate acestea, puţine companii care existau în urmă cu 30 de ani mai sunt şi azi viabile. Credeţi că s-ar fi putut salva/rentabiliza mai mult din această industrie?

România a avut în anii 1990 o industrie chimică înfloritoare formată din 74 de platforme chimice din care astăzi au rămas în funcțiune doar 14! Țara noastră exporta produse chimice de 34 miliarde euro în 1990, iar astăzi a ajuns să importe produse chimice de 8 miliarde euro/an, chimia fiind domeniul ce participă cel mai mult la deficitul balanței de comerț exterior al țării cu 7 miliarde euro din cele 17, în condițiile în care aceeași industrie chimică are tot ce îi trebuie să se relanseze și să devină unul dintre motoarele cele mai mari de creștere a economiei României.

La nivel strategic, României i-a lipsit o politică națională de sprijin și dezvoltare a industriei chimice naționale, industrie care este o mare avuție națională.

Privatizarea industriei pe bucăţi, vânzarea separată a activelor, a fost o greşeală repetată nu doar în România, ci şi în alte ţări din regiune. Dar, spre deosebire de noi, Polonia a înţeles situaţia mai devreme şi a decis în 2001 unirea a 16 combinate în Azoty Group. Trebuie să avem şi noi cât mai repede aceeaşi strategie și să creem Compania Română de Chimie de care să fie mândri toți chimiștii din această țară!

Cum decurge proiectul Dvs de stabilizare financiară şi rentabilizarea a Oltchim? Ce va urma pentru acest jucător emblematic pentru România? V-ar fi fost mai uşor dacă l-aţi fi preluat ceva mai devreme, când a fost pentru prima dată scos la vânzare? Cum vedeţi viitorul său?

În primul rând Oltchim are de doi ani un nou viitor, și cunoscătorii știu ce spun, pentru că la numai o lună de la achiziția activelor, în decembrie 2018, a venit o decizie de la Uniunea Europeană, mai precis de la Consiliul Concurenței. Aceasta a declanșat intrarea în faliment a vechiului Oltchim. Noi am salvat compania la timp luând un credit major sindicalizat, de pe piața financiară a Londrei, de aprope 170 de milioane de euro pentru a continua activitatea la Rm. Vâlcea! A fost un adevărat act de curaj despre care se va vorbi mai târziu în manualele de istorie economică. Chimcomplex cu cele 2 platforme Borzești și Rm. Vâlcea, adică fostul Oltchim, are misiunea strategică să devină o companie chimică regională puternică, Compania Română de Chimie, axată pe producția de polioli cu valoare adăugată ridicată, la care vor adera și alte platforme chimice în timp. La Oltchim se îmbunătățește acum portofoliul de polioli, se optimizează activitatea de mentenanță și avem în plan o utilizare mai eficientă a energiei. Investim în creșterea capacității de producție, inovare, cercetare și dezvoltare de noi produse. Suntem în etapa de strângere a fondurilor necesare și selectarea partenerilor potriviți. Ne propunem parteneriate strategice nu numai cu clienții și furnizorii cheie, ci și cu alte companii chimice și instituții academice cu care ne putem asocia în utilizarea activelor și în dezvoltarea de noi aplicații.

Dacă am valorifica toate liniile de producție pe care le-a avut Oltchim, tot ce are Chimcomplex acum, plus tot ce urmează să inaugurăm s-ar putea realiza o cifră de afaceri de cca. 1 miliard de euro. Multe instalații și secții, care sunt încă în conservare de mai mulți ani, le vom redeschide în perioada următoare.

Anul acesta vom finaliza investițiile realizate prin forțe proprii la noua fabrică de polioli, în valoare de aproape 40 de milioane euro, care ne va mări capacitatea de producție la peste 140.000 tone/an. În 2022, când va fi gata și secția „300”, vom atinge o capacitate de producție de polioli de 170.000 tone/an.

Activaţi într-un domeniu în care concurenţa nu vine neapărat din intern ci mai mult din internaţional. Care sunt trendurile în industria chimică şi cum se poziţionează companiile Dvs. în mediul concurenţial?

Știm care sunt noile trenduri, ce își doresc clienții și care sunt noile tehnologii în industriile care ne folosesc produsul. Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Avansată a Poliolilor care are o experiență de 40 de ani de operare și cooperare cu clienții şi cu laboratoarele universităţilor şi instituţiilor de cercetare românești și internaționale lucrează la proiecte futuriste care ne plasează în viitorul industriei chimice internaționale. Cu toate acestea, la nivel european, în chimia sării există 57 de combinate, din care două în România – platformele Chimcomplex Borzești şi Rm Vâlcea, fostul Oltchim, care realizează împreună doar 0,3% din producţia UE! Capacităţile noastre sunt încă mici și incomparabile cu cele din ţările dezvoltate. Liderul în domeniu rămâne Germania, cu 12 combinate, fiecare de 7 ori peste nivelul Oltchimului, și cred că înțelegeți că avem de lucru!

Concurăm împotriva marilor industrii chimice, unele integrate cu rafinării. Există, de asemenea, o concurență puternică din Orientul Îndepărtat. De acest motiv și altele ne așteptăm să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de stabilitatea preţurilor la energie, garanţii de stat pentru investiţii şi sprijin pentru accesarea fondurilor europene.

Investiţiile în domeniu sunt de mari dimensiuni, ceea ce presupune şi o relaţie cu mediul bancar pe măsură. Cum apreciaţi la momentul actual relaţia dintre companiile Dvs. şi companiile din sfera financiară: bănci, companii de leasing, asigurători?

Am achitat deja, în numai 2 ani, o treime din toate creditele luate pentru achiziția activelor Oltchim. Ne respectăm angajamentele față de finanțatori, mediul bancar și alți parteneri.

Sistemul bancar românesc ar putea ajuta chimia din România dacă ar avea un apetit mai mare pentru finanțarea acestui domeniu spectaculos și vital în același timp la nivel macroeconomic al oricărei țări!

Industria chimică este, până la urmă, un domeniu strategic pentru orice economie. Cum ar trebui ea tratată de stat? Ce simţiţi nevoia să facă statul pentru a contribui şi el la revenirea acestui sector, destul de vitregit în ultimii 30 de ani?

Pentru a avea succes în industria chimică, este nevoie de patru elemente în acelaşi timp, iar România în general şi Chimcomplex în particular dispun de ele în prezent: materii prime, know-how, tehnologie şi piaţă.

Chimia este un joc sofisticat care necesită implicarea mai multor actori și a unui liant care să ne pună pe toți la masă și să pregătim o strategie națională pentru această industrie care are atâtea de oferit României și regiunii noastre. Piaţă pentru produsele noastre există, cerere există, bani sunt, antreprenori sunt. Lipsește voința politică și implicarea de care beneficiază breasla chimiei din alte țări.

România poate fi parte importantă dintr-un lanț valoric european pentru a asigura necesarul de produse de importanță strategică pentru Europa, mai ales în contextul pandemiei. Discutăm aici inclusiv despre economie circulară și reciclarea chimică a deșeurilor pe care noi deja o facem de câțiva ani, doar anul trecut am reciclat peste 1.000 tone de acid clorhidric.

Statul poate contribui la revenirea acestui sector prin susținere politică în competiția cu alte țări ce fac lobby puternic la Bruxelles pentru companiile lor naționale.

Deoarece investitiile în chimie sunt foarte costisitoare, accesul la credite de valori mari este uneori prea scump și de aceea este nevoie de elaborarea și implementarea unui mecanism de garanții suverane ale statului pentru aceste credite.

De asemenea, este necesară stabilizarea, în limite rezonabile, a prețurilor la energie electrică, termică, gaze naturale și alte utilități necesare industriei chimice.

Este importantă și susținerea și încurajarea valorificării eficiente a materiilor prime naționale care să urmarească integrarea și prelucrarea avansată în 2,3,4 trepte de prelucrare pentru a obține o valoare adaugată mare și astfel să nu se mai exporte materii prime. Chimcomplex este o companie care poate obține aceste “Fine Chemicals”, produse în cantități mici și cu valoare mare de minim 10$/kg, adica 10.000$/tona; care pot conduce la reducerea deficitului bugetar.

Care sunt planurile de viitor ale companiilor Dvs.? Cum se vede dezvoltarea pe termen mediu şi lung?

Pentru Chimcomplex investițiile viitoare se vor concentra pe eficiență energetică și pe modernizarea unităților de producție pentru a permite dezvoltarea de noi aplicații, precum și în identificarea unor parteneri cu ajutorul cărora să contribuim la creșterea valorificării rezervelor de gaz pe care le avem în România. În următorii 3 ani vom continua să investim din surse proprii. În ce?  Rămâne confidențial! Veți fi plăcut surprinși când veți afla că în România vom găsi prezente ultimele tehnologii ale viitorului pe platformele noastre chimice. Dacă nu noi, atunci cine? Și dacă nu acum, atunci când?

România încă duce lipsă de un plan de ţară pe termen lung: pe ce piloni ar trebui acesta construit şi ce loc ar trebui să joace industria chimică în cadrul acestuia?

Industria în Europa este performantă deoarece la nivelul anilor 2000-2010 s-a aplicat o politică inteligentă de restructurare, reinginerie și dezvoltare care în esență a constat în păstrarea în Europa a subramurilor cu știință multă și cu valoare adaugată mare. Industriile de volum (comodities), poluante, au fost transferate și dezvoltate în Asia unde erau materii prime accesibile, forță de muncă și mulți consumatori.

Ca „industrie de industrii”, industria chimică ajută în aval industrii și lanțuri de valoare să își atingă obiectivele. Noi facem parte dintr-o industrie europeană de miliarde de euro, cu un potențial uluitor.

De aceea consider că trebuie să se pună accent pe dezvoltarea și susținerea industriei chimice și în România de către toți factorii direct implicați.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0