T2 2019 – puterea de cumpărare a pensiilor a scăzut cu aproape 1% față de trimestrul anterior

În al doilea trimestru din 2019, pensia medie lunară a fost de 1.235 lei, cu opt lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,7%) . Urmare a creşterii preţurilor, puterea ei de cumpărare a scăzut la 99,1% faţă de T1 2019. Totuşi, faţă de T2 2018, când pensia media lunară a fost de 1.122 lei, s-a consemnat o creştere de zece procente în termeni nominali (+5,8% în termeni reali).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 48 mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii. La categoria cea mai mare, cea pentru limită de vârstă, s-a păstrat valoarea de 3.989 mii persoane, s-a majorat cu 4 mii numărul celor cu pensie anticipată parțială și s-au înregistrat scăderi la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii.

Scăderile cele importante s-au înregistrat la cei încadraţi în diverse grade de invaliditate (-37 de mii de persoane mai puţin pe parcursul ultimelor patru trimestre) și la beneficiarii de pensii în calitate de urmaş (-12 mii de persoane). La cea mai restrânsă categorie de beneficiari, cea a persoanelor pensionate anticipat cu drepturi depline s-a înregistrat o diminuare de 2 mii de persoane.

Ca urmare a creşterii semnificative a preţurilor din al doilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat peste pargul de 4%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între +1,8% pentru persoane cu invaliditate și +9,9% în cazul pensiilor anticipate parțiale, beneficiare ale unor condiții ceva mai favorabile.

De reținut, însă, capacitatea de a achiziţiona mărfuri şi servicii din pensia primită de la stat a creascut deja substanţial (datele statistice vor apare de-abia spre mijlocul lunii decembrie). Indexarea punctului de pensie cu 15% va acoperi mult mai clar inflaţia, prognozată a se păstra în jurul valorii de 4% până la finalul lui 2019.

Ajutorul de completare – mai mult de un milion de beneficiari

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate ( în prezent – indemnizație socială) a crescut puternic, până la un nivel majorat cu 30% față de același trimestru al anului trecut și 85% în ultimii trei ani, odată cu majorarea nivelului venitului minim garantat de la 400 de lei la 640 lei.

Creşterea a fost ceva mai pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (+32%) și a vizat mai puțin pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (+26%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (3 mii sau 1,7% din total) și s-au situat sub pragul legal de venit minim.

Tendința de majorare a numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului se va accentua după ce, de la 1 septembrie 2019, pensia minimă a crescut la 704 de lei (+10%, mai puțin decât punctul de pensie), fiind de așteptat o apropiere de pragul de un milion de beneficiari doar pe segmentul mare provenit din sistemul standard de asigurări sociale și o nivelare semnificativă în partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0