Ucraina este deschisă pentru afaceri. Și plină de oportunități

Ucraina este deschisă pentru afaceri. Și plină de oportunități

  • De ce astăzi ar putea fi momentul perfect pentru a te gândi să investești în Ucraina.

Poate fi surprinzător ca o țară care este încă în război să vorbească despre oportunități de afaceri. Totuși, încă de la începutul războiului, Ucraina nu a omis să uimească întreaga lume în cel mai extraordinar mod. A făcut ca o întreagă planetă să privească o amplă desfășurare de curaj, determinare și supraviețuire.

Astăzi, chiar în mijlocul războiului, Ucraina ia prin surprindere mediul de afaceri din lume cu o invitație la oportunități istorice de afaceri, care ar putea fi „cele mai mari oportunități de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”. (Președintele Volodymyr Zelenskyy)

Și de ce nu te-ai gândi să investești într-o țară care a putut, în cele mai grele vremuri, să-și reformeze sistemul fiscal și să stabilească un cadru legal care să ofere condiții fiabile și foarte atractive pentru angajamentele financiare?

De exemplu, ia în considerare oportunitățile cu un potențial de investiții de 16 miliarde de dolari în industria farmaceutică. Industria farmaceutică din Ucraina este o industrie care combină o lungă istorie de dezvoltare cu inovații. Această industrie se numără printre liderii de investiții. Companiile farmaceutice ucrainene țin pasul cu standardele internaționale, majoritatea capacităților de producție au fost parțial restaurate și au obținut certificate GMP.

În perioada 2015-2021, piața farmaceutică ucraineană a crescut cu 12,6% CAGR, ajungând la 3,4 miliarde USD, determinată de inflația prețurilor, pe fondul creșterii ponderii a importurilor de medicamente mai scumpe. În termeni de volum, piața farmaceutică a rămas stabilă, cu aproximativ 1 000 mil de pachete vândute anual. În aceeași perioadă, cota de piață a medicamentelor fără prescripție medicală s-a extins treptat până la 62% și 42% în termeni de valoare și, respectiv, de volum. 

Cu aproximativ 2 miliarde USD anual, importurile reprezintă 63% din consumul local, în timp ce exportul de medicamente produse la nivel local este relativ modest, de 0,2 miliarde USD, și este limitat în principal la țările din fostul bloc sovietic. Piața este extrem de fragmentată, cei mai importanți 5 producători ucraineni deținând o cotă de 16%.

Deoarece medicamentele generice reprezintă 96% din piață, majoritatea jucătorilor locali investesc masiv în promovarea medicamentelor generice de marcă pentru a se bucura de o marjă EBITDA de 30%-55%.

Cu o capacitate de rezervă amplă, producătorii farmaceutici ucraineni extrem de profitabili, bine echipați, bine dotați cu personal și certificați GMP sunt ținte potrivite pentru investitorii strategici și de portofoliu la nivel mondial care doresc să profite de fundamentele locale puternice, să își consolideze capacitățile de cercetare și dezvoltare, precum și să se angajeze în campania globală de nearshoring CMO. 

Gânditorii strategici sunt perfect conștienți de faptul că orice criză se va încheia într-o zi – și că nu este niciodată prea devreme pentru a evalua opțiunile și a se pregăti pentru a profita de oportunități. Pentru astfel de minți prevăzătoare, guvernul ucrainean a pregătit un „meniu de investiții”, un site web unic cu sute de proiecte pentru identificarea șanselor și sondarea opțiunilor pentru un angajament comercial profitabil. Participarea la reconstrucția și extinderea economiei ucrainene ar putea fi o contribuție crucială la crearea unui mediu de afaceri sănătos și robust în Europa. Mai multe informații despre „meniul de investiții” din Ucraina și despre climatul favorabil pentru investiții pot fi găsite pe www.advantageukraine.com.

#AdvantageUkraine

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0