Ucraina este deschisă pentru afaceri. Și plină de oportunități

Ucraina este deschisă pentru afaceri. Și plină de oportunități

  • De ce astăzi ar putea fi momentul perfect pentru a te gândi să investești în Ucraina.

Poate fi surprinzător ca o țară care este încă în război să vorbească despre oportunități de afaceri. Totuși, încă de la începutul războiului, Ucraina nu a omis să uimească întreaga lume în cel mai extraordinar mod. A făcut ca o întreagă planetă să privească o amplă desfășurare de curaj, determinare și supraviețuire.

Astăzi, chiar în mijlocul războiului, Ucraina ia prin surprindere mediul de afaceri din lume cu o invitație la oportunități istorice de afaceri, care ar putea fi „cele mai mari oportunități de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”. (Președintele Volodymyr Zelenskyy)

Și de ce nu te-ai gândi să investești într-o țară care a putut, în cele mai grele vremuri, să-și reformeze sistemul fiscal și să stabilească un cadru legal care să ofere condiții fiabile și foarte atractive pentru angajamentele financiare?

De exemplu, ia în considerare oportunitățile cu un potențial de investiții de 34 de miliarde de dolari în complexul agroindustrial.

Cunoscută istoric drept „coșul Europei”, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina, în prezent al 3-lea exportator de cereale și al 5-lea exportator de semințe oleaginoase la nivel global, a devenit „coșul alimentar” al întregii lumi. Datorită interacțiunii viguroase a condițiilor climatice favorabile și a solurilor fertile, sectorul culturilor agricole pune o bază solidă pentru dezvoltarea industriei agricole ucrainene.

Cu randamentele culturilor pe unitatea de îngrășământ aplicat de peste trei ori mai mari decât media mondială și cu adoptarea treptată a tehnologiilor agricole moderne, fermierii locali se bucură de costuri de producție a culturilor mai mici cu 35-40% și de marje mari.
Comparabil cu poziția statelor din Golf în producția globală de petrol, ca producător agrar cu cele mai mici costuri din lume, Ucraina deține un loc similar în universul agricol global.
Un regim fiscal favorabil completează rentabilitatea superioară, cu un impozit pe profit efectiv de 1%-3% față de impozitul standard de 18%. Pe de altă parte, vânzările legate de moneda forte atenuează riscul de depreciere a monedei locale.

Cadrul juridic al pieței funciare agricole și terenul nivelat sunt de bun augur pentru agricultura industrială, permițând realizarea de economii de scară. Fiecare dintre cei mai mari 5 actori din TOP 5 din sectorul agriculturii exploatează peste 200 000 ha de terenuri.

Marii jucători agroalimentari sunt concentrați în centrul, nordul și vestul Ucrainei, în timp ce regiunile sudice sunt în mare parte neexploatate. În regiunile cu o rată mare de penetrare, aproape fiecare al treilea hectar de teren recoltat aparține uneia dintre primele 20 de holdinguri agricole, comparativ cu doar fiecare al șaptelea hectar din sudul Ucrainei. Aici apare o nouă oportunitate. Solul de aceeași calitate superioară ca în cea mai mare parte a Ucrainei, zilele lungi însorite și precipitațiile suficiente sunt cheia pentru a debloca potențialul maxim al recoltelor din sudul Ucrainei. Cea mai mare rețea de infrastructură de irigații din Europa, în valoare de 5 miliarde de dolari, construită în epoca sovietică, se află neutilizată în sudul Ucrainei. Din totalul de 2,2 mil. ha de suprafață echipată pentru irigare în Ucraina, doar 0,6 mil. ha sunt efectiv irigate.

Liderii globali din industriile adiacente apar pe baza unei fundații solide în sectorul agricol. MHP, cu sediul în Ucraina, este cel mai mare producător și exportator local de pui si unul dintre producătorii cu cele mai mici costuri la nivel global, Kernel Holding a devenit cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, în timp ce Agrofusion, producătorul de pastă de tomate, este pe locul 7.

Stimulată de stocuri ample de materii prime, industria agricolă ucraineană se transformă treptat în producție cu valoare adăugată mai mare. Este în curs de construcție prima uzină de prelucrare complexă a porumbului din Ucraina pentru producția de l-lizină și de subproduse de prelucrare a porumbului. De asemenea, sunt în curs de a fi puse în funcțiune instalații mari de producție de bioetanol și biometan.

Următoarea etapă logică în evoluția industriei agricole ucrainene este dezvoltarea producției de bunuri de larg consum pentru piețele europene și MENA.

Gânditorii strategici sunt perfect conștienți de faptul că orice criză se va încheia într-o zi – și că nu este niciodată prea devreme pentru a evalua opțiunile și a se pregăti pentru a profita de oportunități. Pentru cei prevăzători, guvernul ucrainean a pregătit un „meniu de investiții”, un website unic cu sute de proiecte pentru identificarea șanselor și sondarea opțiunilor pentru un angajament comercial profitabil. Participarea la reconstrucția și extinderea economiei ucrainene ar putea fi o contribuție crucială la crearea unui mediu de afaceri sănătos și robust în Europa. Mai multe informații despre meniul de investiții din Ucraina și despre climatul favorabil pentru investiții pot fi găsite pe www.advantageukraine.com.

#AdvantageUkraine

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0