Un „film” din trecut, care ar trebui să dea de gândit

O gestiune mai serioasă a economiei românești, cu o viziune adaptivă pe termen lung și nu concurs de promisiuni de la un ciclu electoral la altul, ar putea aduce o percepție mai bună din partea investitorilor internaționali. Implicit costuri mai mici de împrumut. De fapt, nu doar occidentalii care ne pot împrumuta „au mai văzut filmul”, dar și noi. Doar că nu ne mai amintim.

Element ce ar trebui să dea de gândit, în ”Programul-Directivă al Congresului al XIV-lea al PCR cu privire la Dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991 – 1995 și orientările de perspectivă până în anii 2000 – 2010”, fără să mai discutăm cifrele sau faptul că statul-proprietar chiar putea să decidă cum să se dezvolte economia, se evidențiază câteva lucruri:

1.Toți indicatorii de gen creștere PIB de la un an la altul, au fost dați în Programul-Directivă cu marje destul de semnificative dar de bun-simț, gen un punct procentual pe an. Nu veți găsi o poveste cu virgule înșirate pentru anii care vin cu o precizie menită să inspire încredere ci una cu final estimativ, gen creștere PIB de 35%-40% cumulat pe cinci ani. Ceea ce aduce aminte de un principiu simplu din Fizică: fiecare obiect reflectă culoarea pe care nu o are.

2.Există, după cum spune și titlul „Orientări de perspectivă”, cifre estimative pe termen lung, nu doar indicatorii din programul pe termen mediu, echivalent cu un ciclu electoral de acum. Ce importanță are ? Păi, de pildă, când ceri bani pe termen lung nu prea este suficient să spui ce intenționezi să faci în următoarea perioadă, dar și ce cam ce viziune ai pentru restul anilor în care țara, indiferent de cine va fi condusă, va trebui să achite o anumită dobândă.

3.Eventual, dacă atunci era vizată societatea socialistă multilateral dezvoltată, acum ar fi util să știm cam când am putea să ajungem în Zona Euro. Unde se vede, la nevoie, dobânzile sunt MULT mai mici, dacă nu chiar negative. Asta ar prespune, însă, o schimbare majoră de mentalitate, deoarece este lesne de imaginat ce festin ar fi făcut decidenții noștri pe bani împrumutați, dacă puteam lua bani la dobânzi reduse.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0