Vasilescu: Trebuie să ne întoarcem în timp, la momentul de dinaintea "nebuniei creditării"

vasilescuCercul vicios creditare – creştere economică trebuie să se rupă. Băncile, care spun că nu creditează dacă nu există creştere economică, trebuie să ajungă la o soluţie comună cu cei din afara sistemului bancar, potrivit cărora fără creditare nu vom avea creştere economică,  a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la conferinţa „Piaţa bancară, o nouă realitate”, organizată de Finmedia, la BNR.

„Eu cred că trebuie să ne întoarcem înapoi în timp, dar cu mijoacele, instrumentele şi gândirea din prezent, la momentul când creditarea era sănătoasă, înainte să înceapă nebunia creditării, când se credea că se poate face bani din nimic”, a adaugat Vasilescu.

Vasilescu şi-a amintit că în 2008, când s-a declanşat criza, a vorbit la o întâlnire a producătorilor de vin, trimis de guvernator, explicându-le acestora de unde a venit criza: „au pus apă în bani şi au stârnit viitura financiară”.

„Problema pentru viitor este cum să nu mai punem bani în apă, cum facem bani sănătoşi. În perioada dinainte ca banii să se facă din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioadă când se făceau bani sănătoşi”, a spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a arătat că sistemul bancar are nevoie de o ajustare. El consideră că sistemul bancar are nevoie de calitate şi că totul trebuie să plece de la ideea de calitate. „Se dezbate faptul că sistemul bancar trebuie să se schimbe, să nu mai existe bănci <prea mari ca să cadă>”, a spus Vasilescu, adăugând băncile au nevoie de transparenţă, „să încheie cu clienţii contracte care să nu mai lase loc niciunui fel de clauze abuzive”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1