Dorin Ştefan, arhitect: „Sper ca Bucureştiul să devină o metropolă!”

Dorin Ştefan, arhitect: „Sper ca Bucureştiul să devină o metropolă!”

Arhitectul Dorin Ştefan crede că se impun programe naţionale şi regional europene aşa încât Bucureştiul să aibă şansa de a devini metropolă. Dorin Ştefan a vorbit despre construcţiile actuale din Bucureşti la Real Estate Forum, un eveniment organizat de Finmedia şi de revista „Piaţa Financiară”.

Bucureştiul ar trebui să fie lider incontestabil al acestei zone. Cu toate acestea în continuare suntem în letargie şi într-o stare de aşteptare. Dar nu altcineva ar trebuie să ne construiască al doilea aeroport pentru a deveni metropolă. Nu altcineva poate să ne facă infrastructura de care avem atâta nevoie. Este voba despre anumite programe naţionale şi despre programe regional europene”, a declarat arhitectul Dorin Ştefan.

Una dintre întrebările ridicate la masa discuţiilor de la Real Estate Forum a fost: ”Noi pentru cine construim?”

Primul răspuns este că investitorii construiesc pentru ei. Când mă uit pe site-uri văd acolo doar cifre şi rapoarte. Apoi, mă uit în tabăra arhitecţilor şi ei mai premiază câte o casă mică de curând restaurată şi acesta este steagul sub care defilează. Teama de a face ceva mare a devenit o teamă din partea arhitecţilor de a nu fi catalogaţi că fac parte dintre cei răi. Toate casele restaurate sunt nişte case boiereşti, care aveao o altă destinaţie şi o altă funcţiune. Era a doua casă a celor care aveau business-ul de bază la ţară, pentru că economia s-a bazat pe grâne şi pe petrol multă vreme. În momentul în care s-a schimbat economia şi s-a schimbat regimul, au venit comuniştii şi au apărut şi marile dezvoltări industriale care au schimbat locul de producere al economiei. A venit Revoluţia şi am aşteptat cu toţii o lumină. Crezând în continuare că noi, ca arhitecţi, construim pentru om aşteptam să ne revenim la momentul în care ne-am întrerupt în 1945. Aşteptam ca Bucureştiul, aşezat destul de bine în anii 30, să continue ceea ce începuse. Primii care au venit aici au fost tot francezii. Pentru că în anii 1900, Franţa a fost cea care a creat trend-ul din punct de vedere cultural şi arhitectural şi care, din punct de vedere al construcţiilor, ne-a colonoizat. Mă aşteptam, de exemplu, lângă prima lucrare imoprtantă făcută în Bucureşti, lângă Casa Presie Libere., un simbol al revoluţiei socialiste, să apară ceva reprezentativ. Următoarea lucrare a apărut lângă Palatul CEC, făcută tot de francezi, o alăturare care nu este benefică”, a spus arhitectul Dorin Ştefan.

Acesta crede că Bucureştiul nu are nevoie doar de monumente, ci de construcţii care să aducă „mai multă bucurie de a trăi”.

Esenţa vieţii noastre este să trăim mai bine. Ultima aşteptare venea din partea ţărilor nordice. Sunt dezamăgit de ultima realizare nordică de la Timpuri Noi. Este, de fapt, un lucru ieftin pentru că este o construcţie aşezată pe un PUZ ( n.r. plan urbanistic zonal). Primăria ar fi trebuit să facă planuri de dezvoltare, să facă anumite poluri. La Timpuri Noi este un pol trist. La Piaţa Victoriei, este o parcare, lângă Guvern, care arată rău şi în care încap doar 30-40 de maşini. Ne străduim să convingem statul că strică imaginea oraşului”, a mai afirmat arhitectul Dorin Ştefan.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0