Franklin Templeton consideră că este cel mai bine poziționat pentru a continua să fie administratorul Fondului Proprietatea și a genera randamente pentru toți acționarii

Franklin Templeton consideră că este cel mai bine poziționat pentru a continua să fie administratorul Fondului Proprietatea și a genera randamente pentru toți acționarii

Franklin Templeton International Services S.À R.L. („FTIS”), în calitatea sa de administrator de fonduri de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea S.A. (denumit în continuare „Fondul”/”Fondul Proprietatea”), a luat act de propunerea înaintată de Ministerul Finanțelor de a suplimenta ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Fondului convocată pentru data de 25 septembrie.

Propunerea Ministerului se referă la: a) reînnoirea mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea pentru un an (în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025), în loc de patru ani, așa cum s-a propus inițial în convocare, și b) împuternicirea Comitetului Reprezentanților al Fondului de a iniția un proces de selecție a unui nou administrator al Fondului.

Franklin Templeton a înaintat propunerea unui mandat de administrare a investițiilor de patru ani, considerând că este cel mai bine poziționat pentru a continua să creeze valoare pentru toți acționarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creștere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relația cu companiile din portofoliu și distribuirea de numerar către acționari. 

Acest efort este susținut de echipa profesionistă și experimentată din București a Franklin Templeton, care la rândul ei este susținută de organizația Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de investiții la nivel global. Aceast colaborare a oferit rezultate excepționale acționarilor săi în ultimii 13 ani, așa cum s-a demonstrat cel mai recent prin listarea cu succes a Hidroelectrica, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est.

Principalele rezultate ale activității Fondului de când Franklin Templeton a preluat administrarea sa în anul 2010 includ:

  • Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanță corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum și pe măsuri de îmbunătățire a eficienței și profitabilității tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acțiuni juridice pentru a proteja valoarea participațiilor).
  • Prețul acțiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendință de creștere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori București în ianuarie 2011
  • Randamentul total al VAN/acțiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010
  • Totalul distribuțiilor către acționari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD).
  • De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul față de VAN prin implementarea unei alocări clare și transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanță și o rentabilitate mult îmbunătățită a participațiilor din portofoliu.
  • A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obținute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acțiune.
  • Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la București, în ianuarie 2011. 
  • Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România și piața locală de capital către o bază largă de investitori instituționali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip „Zilele investitorilor” și conferințe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori București.
 • A executat 34 de tranzacții private, 14 exituri complete prin intermediul pieței de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piață) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).
 • Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON și a răscumpărat peste 58% din acțiunile emise de Fond la sfârșitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 – dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 și este în curs de desfășurare

Administratorul Fondului recomandă acționarilor să susțină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea și va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toți acționarii săi și, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiții care să consolideze dezvoltarea  pieței de capital din România.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0