Industria, în scădere cu 2.6% an/an în perioada ianuarie-februarie

Industria, în scădere cu 2.6% an/an în perioada ianuarie-februarie

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la dinamica producţiei industriale în februarie şi primele două luni ale anului curent. Statisticile indică evoluţia sub potenţial pentru a noua luna la rând în februarie, confirmându-se finalul ciclului economic post-criza în ramura secundară a economiei înainte de incidenta şocului pandemiei. Astfel, conform datelor INS producţia industrială a crescut pentru a doua lună consecutiv în februarie, cu un ritm lunar de 0.7%.
Se evidenţiază majorarea producţiei în ramura extractivă cu 4.4% luna/lună. De asemenea, ramura prelucrătoare a crescut pentru a doua lună la rând, cu o dinamică lunară de 0.1%. Pe de altă parte, componenta energie & utilităţi a scăzut cu un ritm lunar de 3.8% în februarie.
În dinamica an/an producţia industrială s-a ajustat pentru a noua luna consecutiv în februarie, cu un ritm în intensificare la 3.2%. Se evidenţiază declinul componentei prelucrătoare pentru a 10-a luna la rând, cu o dinamică în intensificare la 2.5% an/an. De asemenea, componentele extractiva şi energie & utilităţi s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1.2%, respectiv 8.2%.
Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se observă declinul producţiei de bunuri de capital pentru a 9-a luna consecutiv în februarie, cu 5.6% an/an, evoluţie care confirmă finalul ciclului investiţional din industrie înainte de incidenta pandemiei. De asemenea, industria bunurilor de uz curent a scăzut pentru a doua lună la rând în februarie, cu 4.3% an/an.
Pe de altă parte, producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut pentru a patra lună consecutiv în februarie, cu un ritm în accelerare la 7.5% (cea mai bună evoluţie din iulie 2018). De asemenea, producţia de bunuri intermediare a urcat cu 1% an/an în februarie. Astfel, în primele două luni din 2020 producţia industrială a scăzut cu 2.6% an/an.
Componentele extractiva, prelucrătoare şi energie & utilităţi s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1.7%, 1.9%, respectiv 6.8%. Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidenţiază declinul producţiei de bunuri de capital cu 4.8% an/an. De asemenea, producţia de bunuri de uz curent s-a diminuat cu 3.3% an/an. Pe de altă parte, producţia de bunuri intermediare şi producţia de bunuri de folosinţă îndelungată au urcat cu 1.5% an/an, respectiv 4% an/an în primele două luni din 2020.
Din perspectiva evoluţiei producţiei în perioada ianuarie-februarie cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare au fost: alte activităţi industriale (9.4% an/an), farmaceutică (9.6% an/an), chimică (10.9% an/an), alte mijloace de transport (13.1% an/an) şi echipamente electrice (13.4% an/an).
Conform estimărilor econometrice elaborate de către analiştii Băncii Transilvania producţia industrială a evoluat la un ritm sub potenţial pentru a noua luna consecutiv în februarie. Totodată, ritmul anual al componentei structurale a industriei s-a deteriorat spre minimul din anii 1990. Evoluţiile au fost determinate de ajustările din industria europeană (în contextul tensiunilor comerciale internaţionale) şi de deteriorarea competitivităţii internaţionale a economiei interne (pe fondul implementării unui mix pro-ciclic şi nesustenabil de politici economice).

ʺ Considerăm că industria va continua să scadă pe termen scurt, pe fondul resimţirii şocului pandemiei. Pe de altă parte, industria ar putea iniţia un proces de redinamizare în vara acestui an, într-o evoluţie determinată de persistenta costurilor reale de finanţare la niveluri scăzute pe termen mediu, măsurile fiscal-bugetare de susţinere a economiei după incidenta pandemiei (implementate la nivel mondial, în sfera europeană şi pe plan intern), precum şi oportunităţile de dezvoltare pe termen mediu în Româniaʺ conchide Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0