România, pe locul 40 din 83 de state în ceea ce privește calitatea vieții la mijlocul anului curent

 

România se plasa la mijlocul acestui an pe locul 40 din 83 de state în ceea ce privește calitatea vieții, potrivit unei analize publicate de site-ul Numbeo.com. înaintea noastră figurau Italia, Ungaria și Africa de Sud iar imediat sub noi apăreau Puerto Rico, Grecia, Polonia și Bulgaria, ceea ce reprezintă o clasare suprinzătoare.

Elementele luate în calcul și ponderate pentru stabilirea indexului la nivel național au fost puterea de cumpărare locală, siguranța cetățenilor, performanța sistemului sanitar, costul vieții, raportul între prețurile proprietăților și venituri, timpul de navetă spre serviciu, nivelul de poluare și clima.

Pentru referință, menționăm că pe primele cinci locuri în clasament s-au situat Elveția, Danemarca, Olanda, Finlanda și Austria. Estonia ( locul 12) a reușit să treacă în fața Suediei ( locul 13) iar Lituania ( locul 19) și Cehia (locul 21) s-au intercalat într-un grup format din Japonia, SUA, Spania, Portugalia și Canada, în intervalul locul 16 – locul 22.

Totodată prezentăm și un infografic ce a inclus Bucureștiul printre alte oraș de pe glob, cu observația din nou surprinzătoare că, în ceea ce privește calitatea vieții în Capitala țării, nu suntem chiar atât de departe de New York sau Londra, depășite de altfel de Praga și Berlin (cel din urmă cu un PIB/locuitor MAI REDUS decât Bucureștiul, dar se pare că nu e suficient să ai bani mai trebui să știi și ce să faci cu ei).

Indexul de calitate a vieții în București față de câteva orașe din lume

În context, ar fi de reținut că nu nivelul veniturilor este marea noastră problemă, de care altminteri suntem obsedați de ani de zile, ci condițiile în care ne ducem efectiv traiul de zi cu zi. Unde, fără a mai intra în calcule complexe, atuurile reprezentate de costurile mai reduse de trai și siguranța personală sunt erodate semnificativ de accesul la sănătate, poluare și trafic.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0