România riscă să devină Polonia. Și de data asta nu e de bine

România riscă să devină Polonia. Și de data asta nu e de bine

Ionuţ  Bălan   –    bloguluibalan.ro.

În toată perioada tranziției de la comunism și după aceea, Polonia a fost pentru România un model de reformă economică liberală de piață. Terapia de șoc promovată de fostul ministru de Finanțe, Leszek Balcerowicz, a curățat ce era de curățat din „activele toxice” ale moștenirii economice socialiste, promovând „distrugerea creativă”  și investițiile private, inclusiv străine.

Ne uitam cu indivie la polonezi cum se dezvoltă, cum recuperează decalajele de nivel de trai față de Occident într-un ritm mult mai rapid decât noi, cum piața lor de capital căpăta tot mai mult relevanță nu doar regională, ci și europeană, în timp ce a noastră stagna la nivelul de piață de frontieră. Ne-am fi dorit și noi să fim mai polonezi și mai puțin bulgari.

În prezent, însă, riscăm să ajungem precum Polonia în sens negativ, din cauza unor inițiative nefericite precum legea dării în plată a imobilelor achiziționate prin credit ipotecar sau conversia în lei a creditelor în valută, la un curs arbitrar. Asta pentru că autoritățile de la Varșovia par să fi renunțat la principiile sănătoase ale economiei de piață, îmbrățișând în schimb populismul naționalist intervenționist.

Potrivit unei estimări recente a Autorității de Reglementare din Sectorul Financiar din Polonia (KNF), adoptarea unui proiect de lege privind conversia în zloţi a creditelor în valută în Polonia ar putea costa băncile aproximativ 67 de miliarde de zloţi (17,31 miliarde de dolari) în cel mai probabil scenariu, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea sistemului financiar al ţării.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în perioada 2007 – 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în condiţiile în care francul elveţian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul. Dacă legea va fi implementată, ar putea slăbi stabilitatea unor bănci, ducând la pierderea încrederii în sectorul bancar polonez, susţine KNF. În cazul a cinci bănci cu active totale de 345 miliarde de zloţi, indicele lor de adecvare a capitalului ar scădea sub 4% în cel mai probabil scenariu, mult sub nivelul de 8% solicitat de autorităţile de reglementare.

În ianuarie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloţi. Administraţia prezidenţială nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care urmau să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din PIB-ul Poloniei.

Mai mult, Parlamentul Poloniei a aprobat recent legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari). Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasiguratorilor.

Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi. De asemenea, băncile din Polonia, pregătesc primele concedieri majore din ultimul deceniu, ca rezultat al scăderii profiturilor și al planurilor autorităților de a impune sectorului costuri suplimentare. Estimările cele mai pesimiste merg până în punctul în care dau că până la 20% din totalul de 170.000 de angajaţi din sectorul bancar ar putea fi disponibilizaţi. Alte previziuni arată că recentele costuri impuse băncilor și taxa bancară vor determina instituțiile de creditare să concedieze între 5% și 8% din angajați, până la sfârșitul lui 2017. Anul trecut, BPH, subsidiară a GE Electric, a anunțat că-și va reduce forța de muncă cu 32% , respectiv 1.700 de persoane, până la sfârșitul acestui an, în timp ce PKO BP, cel mai mare grup bancar polonez, va concedia 800 de angajați, sau 3% din forța de muncă. Getin Noble Bank a anunțat că va concedia până la 15% din angajați până la sfârșitul lui 2016.

Şi ca și cum n-ar fi fost suficient, în ianuarie, Standard and Poor’s (S&P) a tăiat ratingul de credit al Poloniei, din cauza crizei constituționale din această țară și a informațiilor cu privire la intenția partidului aflat la guvernare de a submina independența băncii centrale. Cei de la S&P au atras atenția că adoptarea legii privind conversia forțată a creditelor în valută în monedă națională ar pune și mai mult sub presiune credibilitatea ca debitor a Poloniei.

Concluzia este că ar trebui să tragem învățăminte și din exemplele pozitive, și din cele negative ale polonezilor. Există și la noi tendința de a trata cu ușurință, ba chiar cu dispreț, avertismentele cu privire la adoptarea de măsuri de natură să inflameze riscul sistemic. Asta până va fi prea târziu, iar miopia gândirii pe termen scurt își va fi produs efectele negative, pe care le putem studia acum pe viu la polonezi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0