Teodorovici: Excesul de reglementare a îngreunat absorbţia fondurilor europene

Excesul de reglementare a înfrânat puternic absorbţia fondurilor europene (…) şi sunt situaţii în care s-a făcut exces şi la corecţii, aplicându-se corecţii prea mari pentru lucruri simple, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, la conferinţa „Bugetul UE 2014-2020: Cum absorbim mai mult de 15%?”.

„De exemplu, am constatat că beneficiarii privaţi sunt obligaţi să facă licitaţii, deşi nicăieri nu scrie aşa ceva. Uniunea Europeană nu impune acest lucru pentru privaţi, ci doar pentru beneficiarii din sistemul public. Sper ca în perioada imediat următoare să primim răspunsul de la Comisia Europeană şi să putem elimina obligativitatea licitaţiilor pentru beneficiarii privaţi. Ei vor putea implementa, astfel, mult mai rapid proiectele”, a arătat ministrul.

Teodorovici a subliniat că este optimist privind accelerarea rapidă a absorbţiei fondurilor europene, în urma măsurilor luate în acest an, precum simplificarea procedurilor birocratice din derularea proiectelor.

„Sunt conştient că gradul actual de absorbţie de 15% este foarte mic. Suntem pe ultimul loc în Europa. Dar Guvernul are voinţa politică să facă tot ce este necesar pentru creşterea gradului de absorbţie. Până la finalul lunii iulie vreau să rezolvăm toate restanţele de evaluare şi implementare a proiectelor. Anul acesta trebuie să trimitem facturi de peste 6 miliarde de euro ca să evităm riscul de dezangajare”, a spus Teodorovici.

O altă prioritate a Ministerului Fondurilor Europene este pregătirea programelor pentru bugetul alocat în perioada 2014-2020.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0